telefon Objednávky a podpora +421  915 959 605

Príprava sypaných čajov

Biely čaj

Biely čaj sa vo väčšej miere produkuje iba v Číne. Väčšina pochádza z provincie Fu-tien, len výnimočne sa pestuje inde. V Indii, na Srí Lanke alebo v Nepále predstavuje výslovne okrajovú sortu. Napriek tomu ide o svojrázny druh čaju, ktorý sa spôsobom spracovania i chuťou líši od zeleného čaju.Biely čaj sa mu hovorí nie pre farbu nálevu, ktorá je skôr žltá až žltohnedá, ale pre bielu (či skôr striebristú) farbu veľkých páperistých výhonkov, ktoré sú pre tento čaj charakteristické.

Čítať ďalej: Biely čaj

Kvitnúci čaj - Camellia

Kvitnúci čaj a podobné špeciálne tvarované čaje patria do zvláštnej kategórie takzvaných umeleckých či ukážkových čajov. Po celej Číne sa vyrába nepreberné množstvo variantov. Obvikle ide o tipsový zelený či biely čaj. Starostlivo vybrané výhonky sa zviažu spolu s pekným veľkým a bezchybným kvetom. Obľúbený je kvet čajovníka (Camellia), ale používa sa aj jazmín, ibištek, magnólia a iné. Kvety sú zväčša úplne či takmer úplne skryté medzi čajovými lístkami. Až pôsobením horúcej vody sa rozvinú a ukážu v plnej kráse.

Čítať ďalej: Kvitnúci čaj - Camellia

Čajová Kanvica

Tieto jedinečné nádoby sú zaujímavé z hľadiska technologického , historického a výtvarného. Čajová kanvica by mala byť praktická a , samozrejme , aj krásna. Tvar aj materiál , z ktorého je zhotovená , sa významne podieľa na výslednej chuti nápoja. Ideálna čajová kanvica je guľovitá či skôr baňatá. Oblý tvar dokonale zabezpečuje rovnomerné šírenie silíc a tepla pozdĺž stien. Kanvice s vysokými alebo rovnými stenami a ostrými uhlami nezaručujú nálev harmonickej chuti.

Čítať ďalej: Čajová Kanvica

Pchu – er

Táto veľmi zvláštna kategória čajov sa vyrába predovšetkým v juhočínskej provincii Jun – nan v autonómnej prefektúre Si – šuang – pan – na , v menšom rozsahu aj v autonómnej oblasti Kuang – si v provincii Chu – nan. Pchu – er je mesto v provincii Jun- nan , ktoré sa preslávilo ako centrum obchodu s čajom.

Čítať ďalej: Pchu – er

Čierny čaj

V Čína a Japonsku mu podľa farby nálevu hovoria červený čaj. Najslávnejšie čierne čaje pochádzajú z indického Dárdžilingu v predhorí Himalájí. Niekedy sa im hovorí aj šampanské medzi čajmi. Ich farba je skôr svetlejšia a chuť bohatá na aromatické zložky. Podobný charakter majú čaje aj z Nepálu. Špičkový čierny čaj pochádza aj z indického Ásámu. Známy je vďaka svojej sile a relatívne miernej trpkosti. Produkcia Srí Lanky je veľmi rozmanitá - od nížinných čajov s plnou chuťou až po aromatické vysokohorské druhy. Čínske čaje majú zase špecifickú, niekedy výrazne aromatickú a niekedy príjemne zemitú chuť. Čaje vyrobené v Afrike - predovšetkým v Keni a Zimbabwe sa zatiaľ tradičným ázijským pestovateľom vyrovnávajú najmä kvantitou ale na čajovom trhu majú tiež svoje miesto.

Čítať ďalej: Čierny čaj

Zelený čaj

Prvý čaj, s ktorým sa Európania v Číne zoznámili, bol prekvapujúco zelený . V Číne, Japonsku a v iných krajinách východnej a juhovýchodnej Ázie zelený čaj v produkcii aj konzumácii jednoznačne dominuje. Vyrába sa obrovské množstvo druhov, ktoré sa líšia vzhľadom, vôňou a chuťou.

Čítať ďalej: Zelený čaj

Príprava čierneho čaju

Príprave dobrého listového čierneho čaju sa oplatí venovať väčšiu pozornosť. Najosvedčenejšou metódou je použitie dvoch kanvíc - jednej na sparenie a lúhovanie, druhej na servírovanie. Najlepšie sú porcelánové kanvice guľovitého tvaru, ale dobré sú aj tie z laboratórneho skla či keramiky.

Čítať ďalej: Príprava čierneho čaju

Nákupný košík

 x 

Prázdny košík

Kategórie produktov