telefon Objednávky a podpora +421  915 959 605

Pu-erh čaje
Táto veľmi zvláštna kategória čajov sa vyrába predovšetkým v juhočínskej provincii Jun – nan v autonómnej prefektúre Si – šuang – pan – na, v menšom rozsahu aj v autonómnej oblasti Kuang – si v provincii Chu – nan. Pchu – er je mesto v provincii Jun- nan, ktoré sa preslávilo ako centrum obchodu s čajom. Jeho menom sa dnes označujú čaje vyrábané dvoma odlišnými spôsobmi. Po prvé je to takzvaný šeng pchu – er, čo je v podstate čerstvý zelený čaj, ktorý však v priebehu rokov zreje, tmavne a jeho chuť sa výrazne mení. Druhý typ, ktorý sa označuje ako šu pchu – er, je zrelý už z výroby. Lístky oboch typov čaju pchu – er sú väčšinou zlisované do kompaktných tvarov, najčastejšie vyzerajú ako koláče, tehly, gule, huby a podobne. Čaj sa takto tradične lisoval pre jednoduchší transport.

Zobraziť viac..

phu er caj

Z hľadiska množstva predstavuje pchu – er iba zlomok čínskej produkcie, jeho oddaných milovníkov však nájdete po celom svete. Čerstvý šeng pchu –er sa v Jun – nane produkuje odpradávna, ale pôvodne bol určený na okamžitú spotrebu. Skladovanie čaju s cieľom zrenia je nový fenomén, s ktorým pravdepodobne začali obchodníci a konzumenti niekedy v šesťdesiatych rokoch minulého storočia. Úlohu tu asi zohral aj pomerne estetický spôsob balenia lisovaných čajových koláčov a tehličiek, vďaka ktorému sa čaje pchu – er stali zaujímavým zberateľských artiklom. Šu pchu – er sa vyrába iba od polovice sedemdesiatych rokov 20 storočia.

phu er caj 1

Čajové lístky na oba typy čajov sa väčšinou zberajú zo širokolistej odrody čajovníka označovanej Jun – nan – ta – je. Čaj sa po natrhaní nasuší a krátko pečie, aby sa zbavil enzýmov – podobne ako pri výrobe zeleného čaju. Nakoniec sa lístky pomaly dosušujú, čím vznikne napoly hotový produkt nazývaný mao čcha. Po spracovaní šeng pchu – er čerstvého typu sa lístky následne naparia a zlisujú. Tie sa potom vysušia v peci. V lístkoch zostane určitá reziduálna vlhkosť, ktorá za vhodných podmienok spolu s kyslíkom a baktériami spôsobuje zrenie čaju. Za primerane zrelý sa šeng pchu – er považuje po piatich až desiatich rokoch. Pri výrobe šu pchu – er zrelého typu sa tiež najskôr vyprodukuje mao čcha. Lístky sa potom v továrenskej hale poukladajú do hrubých vrstiev a výdatne zvlhčia vodou.

phu er caj 2

Následne sa na niekoľko desiatok hodín prekryjú hrubými celtami. Pod nimi sa čaj zaparí a pôsobením baktérií v ňom dôjde k zrýchlenému zreniu. Potom sa môže znovu zlisovať do rôznych foriem alebo sa usuší ako sypaný listový čaj. Príprava čajov pchu – er sa líši podľa druhu a zrelosti. Niektoré čaje môžeme zalievať horúcou vodou ako jednonálevové, iné pripravujeme podobne ako zelené či polo zelené čaje.

Nebol nájdený žiadny záznam.

Pu-erh čaje

Nákupný košík

 x 

Prázdny košík

Kategórie produktov