Objednávky a podpora +421 915 959 605
Polozelené čaje (Oolongy)
Polozelené čaje alebo oolongy, v Číne označované aj ako modré čaje (prípadne zelenomodré alebo zelenočierne čaje), predstavujú veľmi zvláštnu a rozmanitú kategóriu. Niektoré sa farbou lístkov i nálevu takmer nelíšia od zelených čajov, iné sú zase tmavšie ako nejeden čierny čaj. Tvary lístkov sú taktiež rozmanité , niekedy sú väčšie a zvraštené, inokedy ide zase o celé vetvičky zvinuté do drobných granulovitých zrniek. Výroba tohto typu čaju sa začala pred štrnástimi rokmi v provincii Fu-tien, ktorá je dodnes najvýznamnejším centrom jeho produkcie. Špičkové kvalitné polozelené čaje pochádzajú aj z Taiwanu, kde ho v druhej polovici 19. storočia začali pestovať čínsky exulanti. Pokusy o produkciu v iných oblastiach neboli úspešné - údajne preto, že polozelené čaje vyžadujú špecifickú klímu a zloženie pôdy. Relatívne dobré polozelené čaje sa začali vyrábať aj vo Vietname a v Thajsku, ale na trhu sa objavujú sporadicky.
Experimenty v Indii, v Nepále a na Srí Lanke nepriniesli príliš presvedčivé výsledky. Spôsob spracovania polozelených sa podobá postupu pri spracovaní čiernych čajov, je tu však celý rad drobných rozdielov, ktoré vedú ku kvalitatívne odlišným výsledkom. Väčšinou sa používajú odrastenejšie, tuhšie a dužinatejšie lístky, nie tie, čo práve narástli. Pred spracovaním sa nechávajú až niekoľko desiatok hodín zavädať, najprv na slnku a neskôr v tieni. Potom nasleduje natriasanie a ľahké rolovanie (či skôr hladenie) lístkov. Prebieha najprv v bambusových opálkach, neskôr vo väčších bambusových bubnoch. Účelom je mierne narušiť bunkovú štruktúru lístkov predovšetkým na povrchu a na okrajoch, kde čajové lístky začnú oxidovať. Opakované natriasanie trvá viac hodín. V určitej chvíli, keď oxidácia dosiahne požadovanú úroveň, sa lístky deenzymujú, čím sa zastaví oxidácia. Dochádza k tomu na rozpálených panviciach či bambusových korpusoch položených nad piecky. V tejto fáze sa lístky rolujú a tvarujú, a nakoniec sa dosušia v peci. Rôzne druhy oxidujú rôzne dlho a na lístky sa vyvíja odlišný tlak. Výsledkom toho môžu byť veľmi slabo i veľmi silne zoxidované čaje. Účelom miernej oxidácie je obmedziť trpkosť čaju a dodať mu sladkú, komplexnejšiu chuť.
Väčšinu polozelených čajov pripravujeme podobne ako zelené čaje. Používame väčšie množstvo lístkov a lúhujeme ich opakovane. Zalievame ich však vodou s teplotou 85 až 95 °C. Lístky poskytnú mnoho nálevov a často sú potrebné dve až tri zaliatia, kým začnú uvoľňovať najlepšiu chuť.
Da Hong Pao, Veľké šarlátové rúcho, je najslávnejší tmavý ...
Vysokohorský oolong GABA z Taiwanu vyrobený špeciálnou ...
Jemne oxidovaný vysokohorský čaj GABA z Taiwanu vyrobený ...
Oriental Beauty, Dong Fang Mei Ren, - Unikátny sypaný, ...
Vysokohorský čiastočne oxidovaný čaj typu oolong - GABA s ...
Kórejský organický oolong extra triedy s príjemnou chuťou s ...
Oolong z oblastí Tong Ting.
Čiastočne oxidovaný čaj oolong s mliečnou arómou.