telefon Objednávky a podpora +421  915 959 605

Navoňané, aromatizované a ochutené čaje
Spracovaný čaj má veľký sklon absorbovať najrôznejšie vône a príchute. To predstavuje vážny problém pri skladovaní. Čaj musí byť izolovaný od všetkých zdrojov pachu či aróm. Na druhej strane je vďaka tomu možné chuť čaju pozmeniť. Rozlišujeme tri spôsoby, ako to dosiahnuť - navoniavanie, aromatizovanie a ochucovanie.
Prvú a najstaršiu metódu navoniavania vyvinuli v Číne a používa sa predovšetkým na produkciu kvalitných jazmínových čajov a ďalších čajov s arómami rôznych kvetov ako osmant, magnólia, pomarančovník, lotos, ruža, ibištek, chryzantéma a iné. Čiastočne spracovaný zelený čaj sa v tomto prípade zmieša s púčikmi kvetov a nechá sa v miestnosti vyhriatej až na 40 °C. V týchto podmienkach sa púčiky rozvinú a uvoľnia do čaju svoju vôňu. Táto metóda sa dnes používa výlučne v Číne a aj tam iba pri produkcii špičkových čajov.

Zobraziť viac..

navonane caje

Druhý spôsob spočíva v aromatizovaní čaju pomocou esencií, či už prírodných, alebo syntetických. Klasickým zástupcom tohto druhu je čierny Earl Grey, ktorého tradičná receptúra používa na ochutenie olej získaný zo šupiek bergamotu (druh citrusu). V súčasnosti sa však veľmi často používajú syntetické, priemyselne vyrábané esencie. Tie sa zvyčajne dodávajú v podobe stlačeného plynu. Čierny čaj sa nasype do špeciálnych uzavierateľných tlakových miešačiek a do tých sa následne cez spätný ventil uvoľní esencia. Čaj sa potom nechá niekoľko desiatok minút v miešačkách prevaľovať, až kým esencia rovnomerne neprenikne do všetkých lístkov. Existuje nepreberné množstvo chutí, ktorými sa čaj aromatizuje, zväčša ide o ovocné a korenisté príchute, ale existujú aj čaje aromatizované rumom či kokakolou.

navonane caje 2

Niektoré drahšie sorty čaju Earl Grey sa aromatizujú špeciálnymi granulami, ktoré obsahujú bergamotovú silicu. Čaj sa s nimi zmieša na niekoľko dní, počas ktorých nasaje bergamotovú vôňu a chuť. Do čaju sa tak nedostáva žiadny olej, ktorý by vytváral na hladine nepekné oká. Ako vstupná surovina na aromatizovanie sa väčšinou používa zlomkový čierny čaj bez výraznejších chuťových zložiek a s nízkou horkosťou. Vzhľadom na veľký dopyt po ochutenom čaji sa potom takýto podradný čaj môže na aukciách paradoxne predávať za vyššiu cenu ako čaj dobrej kvality, ktorý má skvelú chuť aj samotne.
Tretiu možnosť predstavuje ochucovanie, pri ktorom sa do čaju jednoducho primieša chuťová či aromatická zložka - napríklad rôzne koreniny pre indický čaj masala, mäta pre tuaregský čaj a podobne.

Nebol nájdený žiadny záznam.

Navoňané, aromatizované a ochutené čaje

Nákupný košík

 x 

Prázdny košík

Kategórie produktov