telefon Objednávky a podpora +421  915 959 605

Čierne čaje
V Číne a Japonsku im podľa farby nálevu hovoria červené čaje. Najslávnejšie čierne čaje pochádzajú z indického Dárdžilingu v predhorí Himalájí. Niekedy sa im hovorí aj šampanské medzi čajmi. Ich farba je skôr svetlejšia a chuť bohatá na aromatické zložky. Podobný charakter majú čaje aj z Nepálu. Špičkový čierny čaj pochádza aj z indického Ásamu. Známy je vďaka svojej sile a relatívne miernej trpkosti. Produkcia Srí Lanky je veľmi rozmanitá - od nížinných čajov s plnou chuťou až po aromatické vysokohorské druhy. Čínske čaje majú zase špecifickú, niekedy výrazne aromatickú a niekedy príjemne zemitú chuť. Čaje vyrobené v Afrike - predovšetkým v Keni a Zimbabwe sa zatiaľ tradičným ázijským pestovateľom vyrovnávajú najmä kvantitou ale na čajovom trhu majú tiež svoje miesto.

Zobraziť viac..

cierne caje 1

Čierny čaj sa od zeleného líši predovšetkým tým, že v ňom prebehne proces oxidácie, občas nesprávne označovaný ako fermentácia. V skutočnosti ide o oxidáciu zlúčenín nazvaných polyfenoly. Aby sa tento chemický proces v čaji požadovaným spôsobom spustil, je najskôr potrebné mechanickým tlakom a lisovaním narušiť bunkové membrány lístkov. Tým sa uvoľní enzým polyfenoláza (označovaný aj ako polyfenoloxidáza), ktorý celý proces katalyzuje. Čerstvé čajové lístky sa bezprostredne po natrhaní prevezú do čajovej továrne či spracovateľskej manufaktúry, kde sa najprv rozložia na sušiace pláty, zvyčajne umiestnené na najvyššom poschodí alebo v tieni na čerstvom vzduchu. Tu sú väčšinou ponechané desať i viac hodín, aby sa z nich uvoľnila nadbytočná vlhkosť. Tento proces, označovaný aj ako zavädnutie, sa niekedy urýchľuje ventilátormi. Pri takzvanom ortodoxnom spracovaní sa zavädnuté lístky lisujú a rolujú špeciálnym strojom, ktorý sa nazýva roler. Na kruhovej doske, ktorá má na povrchu lúčovite zatočené profily, sa krúživým pohybom lisuje väčšie množstvo čaju. V stroji dochádza okrem narušenia bunkových membrán aj k zrolovaniu lístkov. Zavinutie do pravidelného a pekného tvaru si žiada veľké skúsenosti a trpezlivosť. Stroj sa môže nadstaviť aj tak, aby vyvíjal väčší tlak na dosku, čím sa čajové lístky roztrhajú a podrvia. Vtedy bude výsledkom zlomkový čaj s výraznejšou farbou a silnejšou chuťou. Rolovanie jednej várky trvá zvyčajne od 30 minút do 1 hodiny. Potom sa čajové lístky ponechajú na špeciálnych plochách 1 až 2 hodiny oxidovať. Jednoduché neokysličené polyfenoly sa menia na zložitejšie okysličené zlúčeniny, čajové lístky tmavnú a nadobúdajú charakteristickú chuť čierneho čaju. Oxidáciu je potrebné starostlivo sledovať a v správnej chvíli ukončiť. Príliš zoxidovaný čaj má totiž pomerne nepríjemnú zemitú chuť.

cierne caje

Po oxidácii nasleduje sušenie čaju, ktoré prebieha v špeciálnych peciach pri teplote asi 80°C približne 15 až 20 minút .Pri sušení dochádza k rozpadu polyfenolázy a odpareniu väčšiny vody, čím sa čajové lístky chemicky stabilizujú. Ortodoxné spracovanie na roleroch sa používa najmä pri výrobe kvalitných listových čajov. Spracovanie rolerom je pomerne časovo náročné a vyžaduje skúsenú obsluhu. Preto sa už od tridsiatych rokov minulého storočia vyvíjajú jednoduchšie postupy, ktoré produkujú kvalitné zlomkové sorty s vysokou farbivosťou a výraznou chuťou. Celý proces spracovania je zakončený triedením. Jeho zmyslom je predovšetkým oddeliť čajový prach a stopky, a zároveň rozdeliť spracované čajové lístky tak, aby mali pravidelnú veľkosť a vzhľad. Na tento účel sa používa celý rad strojov. Výsledkom spracovania jednej várky čaju môže byť aj viac ako desať rôznych sort - od najjemnejšieho prachu, zlomkov, až po veľmi úhľadne lisované čaje. Tieto sorty sú často označované podľa medzinárodnej normy ISP 6078. Rozhodne neplatí, že zlomkové či prachové čaje sú nevyhnutne horšie ako listové. Dokonalé zvládnutie a načasovanie celého procesu má na chuť čaju zásadný vplyv. Predovšetkým je nutné prispôsobovať spracovanie vlastnostiam nazbieraných čajových lístkov, ktoré sa môžu výrazne líšiť podľa sezóny, odrody čajovníka alebo aj podľa počasia.

Výrobca:
Čajovňa dobrých ľudí, s.r.o. Nitra
Výsledok 1 - 7 z 7

Čierne čaje

3-5d.gif

Beni-Fit Benifuki Black

Japonský čierny čaj.

Predajná cena9,90 €
Zľava
Cena / kg:
not_available.gif

Nepál čierny extra - FTGFOP

Čierny vysokohorský čaj z Himalájí

Predajná cena6,50 €
Zľava
Cena / kg:
3-5d.gif

Lapsang Souchong Extra

Lapsang Souchong. Štandardná trieda tradičného čínskeho ...

Predajná cena6,50 €
Zľava
Cena / kg:
not_available.gif

GABA ČIERNA

Čierny, oxidovaný taiwanský čaj GABA.

Predajná cena9,50 €
Zľava
Cena / kg:
3-5d.gif

Darjeeling Jungpana FGTFOP Second Flush 2018

Kvalitný himalájsky čierny čaj - letný zber.

Predajná cena19,50 €
Zľava
Cena / kg:
3-5d.gif

Assam Harmutty TGFOP 1ClonalSF

Čierny indický čaj z nížin okolo rieky Brahmaputra - oblasť ...

Predajná cena5,95 €
Zľava
Cena / kg:
3-5d.gif

Yunnan Golden Tips

Zlaté púčiky - čínsky červený čaj s obsahom mladučkých ...

Predajná cena5,95 €
Zľava
Cena / kg:

Nákupný košík

 x 

Prázdny košík

Kategórie produktov