telefon Objednávky a podpora +421  915 959 605

Biele čaje
Biele čaje sa vo väčšej miere produkujú iba v Číne. Väčšina pochádza z provincie Fu-tien, len výnimočne sa pestuje inde. V Indii, na Srí Lanke alebo v Nepále predstavuje výslovne okrajovú sortu. Napriek tomu ide o svojrázny druh čaju, ktorý sa spôsobom spracovania i chuťou líši od zeleného čaju. Biely čaj sa mu hovorí nie pre farbu nálevu, ktorá je skôr žltá až žltohnedá, ale pre bielu (či skôr striebristú) farbu veľkých páperistých výhonkov, ktoré sú pre tento čaj charakteristické.
Biele čaje môžeme rozdeliť na tipsové, ktoré obsahujú výlučne veľký a dobre vyvinutý páperistý výhonok, ako je napríklad Paj-chao jin-čen, potom listové ako Šou-mej a tipsovo -listové ako napríklad Paj mu-tan. I keď sa vzhľadom dosť líšia, zberajú sa z rovnakých odrôd čajovníka a podobný je aj spôsob ich spracovania.

Zobraziť viac..

biele caje 3

Biele čaje sa po natrhaní nerolujú ani nezahrievajú. Nedôjde v nich preto k deenzymácii ako pri zelenom čaji a neprebehne v nich ani prudká oxidácia ako pri čiernom čaji. Podstatou procesu spracovania je pomalé sušenie čerstvých nazbieraných čajových lístkov a výhonkov bez toho aby sa spustila oxidácia, ktorá by zmenila farbu výhonkov do zlatista a lístkov do hneda, čo by čaj znehodnotilo. Sušenie preto prebieha v chladnej vetranej miestnosti a biely čaj sa uloží v tenkých vrstvách na pláty. K miernej samovoľnej oxidácii síce dochádza , to je však žiadúce. Po niekoľkých desiatkach hodín sa čaj nakoniec úplne dosuší v klasických sušiacich peciach. Biely čaj sa najviac podobá čerstvému, nijako nespracovanému čaju. No každá malá chyba pri jeho spracovaní (ako napríklad pokrčenie lístkov pri zbere či neočakávané zvýšenie teploty počas sušenia) by mohla spôsobiť oxidáciu a jeho znehodnotenie.

biele caje

Vo všeobecnosti sa biele čaje, najmä listové a tipsovo-listové, pripravujú rovnako ako zelené čaje. Zalievajú sa vodou s teplotou 75 až 80 °C a rovnako sa – v závislosti od množstva použitých lístkov – lúhujú opakovane. Výhradne tipsové čaje sú však predsa len trochu iný prípad. Používame ich spravidla vo väčšom množstve – minimálne 5 g na 250 ml vody, ktorá by mala mať teplotu v rozmedzí 85 až 90 °C. Výhonky totiž uvoľňujú chuť veľmi neochotne a pomaly. Preto je potrebné čaj lúhovať trpezlivo a sústredene si ho vychutnať.

biele caje 1

Výrobca:
Čajovňa dobrých ľudí, s.r.o. Nitra
Výsledok 1 - 3 z 3

Biele čaje

Pai-Mu-Tan -Biela pivonka

Obľúbený biely čínsky čaj. Obsahuje málo teínu a odporúčame ...

Predajná cena6,50 €
Zľava
Cena / kg:

YA BAO - Biele zobáčiky

Čaj z divokých endemitických čajovníkov druhu Camellia ...

Predajná cena9,50 €
Zľava
Cena / kg:
not_available.gif

Dračie perly jazmínové

Biely čínsky čaj s vôňou jazmínu.

Predajná cena9,50 €
Zľava
Cena / kg:

Nákupný košík

 x 

Prázdny košík

Kategórie produktov